Houtbouw

Nido_Projects_drone_0258-Edit

Houtbouw is in Nederland in opkomst, maar wereldwijd is houtbouw de meest toegepaste bouwmethode voor de bouw van grondgebonden woningen. Het kan bogen op een zeer grote staat van dienst. Al duizenden jaren lang.

De meest duurzame manier van bouwen is houtbouw

Houtbouw is duurzaam. Mits afkomstig van duurzame bosbouw is hout, dat wordt toegepast, het meest duurzame bouwmateriaal dat er beschikbaar is.

Hout is hernieuwbaar

Hout is gebonden CO2. Daarmee is het als het ware een CO2 (ver)binder die een in veler ogen schadelijk gas omzet in een boom die, na te zijn bewerkt, kan worden ingezet voor toepassing in gebouwen, gebouwonderdelen, etc.
Een houtbouw woning is voor het grootste deel gemaakt van bomen. Zelfs indien geïsoleerd met cellulose isolatie (krantenpapier) dan is deze isolatie afkomstig van hout als grondstof.

Met bouw zeer korte doorlooptijd

Met houtskeletbouw is het mogelijk om de bouwtijd van een nieuwbouwwoning sterk te reduceren.

Houtbouw en gezondheid

Bouwen met hout is de gezondste manier van bouwen die er bestaat. Sinds mensenheugenis wordt hout toegepast om een veilig, stabiel en comfortabel onderkomen te bieden aan mens en dier.
Door voortschrijdende inzichten, grote ontwikkelingen en nieuwe technieken is er een bouwmethode ontstaan die gebruikt maakt van van natuurlijke, hergebruikte en herbruikbare materialen. Steeds meer en steeds vaker zijn wij bezig met onze gezondheid en steeds vaker wordt ook ons verblijf in gebouwen in relatie gebracht tot gezondheid.
De gezondste manier van bouwen voor mens en milieu is alleen mogelijk door gebruik te maken van hout als basismateriaal.

Houtbouw en gewicht

Een houten woning weegt ongeveer 25% van een uit steen of beton gebouwde woning. In veel gevallen heeft het bouwen tot gevolg dat de fundering veel minder zwaar hoeft te worden uitgevoerd dan de in Nederland veel toegepaste traditionele steenachtige bouwmethoden.

Houtbouw en aardbevingen

Het is bij uitstek geschikt voor toepassingen in gebieden waar aardbevingen voorkomen. Daar waar steenachtige gebouwen veranderen in puinhopen, zal een uit een houtskeletbouw elementen opgebouwde woning de krachtigste aardbevingen kunnen weerstaan.

Prefab houtbouw

Houtbouw is een van de meest ideale manieren om snel en doeltreffend een kwalitatief hoogwaardige prefab woning te bouwen.
Snelheid in het bouwproces betekend echter dat alle stappen in het bouwproces vooraf zeer goed moeten worden voorbereid waardoor er in een zeer kort tijdsbestek kan worden gebouwd aan gebouwen. Een maximale bouwtijd voor de bouw van een vrijstaande prefab woning varieert van 16 tot 20 weken.
Wanneer houtbouw wordt toegepast bij projectmatige woningbouw dan zijn de doorlooptijden evenwel nog korter.

Voordelen houtbouw

Bouwen heeft een aantal grote voordelen zoals:

  • het behalen van zeer hoge isolatiewaardes
  • zeer korte doorlooptijden
  • een zeer lage belasting van het milieu van mens en dier
  • hout is een hernieuwbaar en te recyclen materiaal
  • hout zorgt voor een beter leefklimaat in het gebouw
  • met hout kan zeer eenvoudig een luchtdicht en dampopen gebouw worden ontworpen en gebouwd
  • aanpassingen aan in hout gebouwde gebouwen zijn zeer eenvoudig te realiseren
  • hout kan bijna overal ter wereld worden gebouwd
  • bouwen met hout betekend dat mogelijke koudebruggen bijna niet kunnen ontstaan

Houtconstructies tot eenzame hoogtes

Het vooroordeel dat bouwen met hout zou zijn beperkt tot geringe hoogtes blijkt bij het aanschouwen van onderstaand project totaal te worden verworpen.
Bouwen met hout tot 100 meter hoogte is thans geen hogere wiskunde meer.
Dat geld ook voor woongebouwen. Door slim gebruik te maken van of combinaties te vormen met andere bouwmaterialen zijn ze meest complexe en mooiste gebouwen te ontwerpen en te realiseren.